Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

A Drupal 7 telepítését, beállításait mutatom be az egyik legelterjedtebb webtárhely kezelő eszközzel.
Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

A Drupal 7 néhány órán belül megjelenik. Ezen kis leírásommal segítséget szeretnék adni egy friss Drupal 7-es telepítéséhez, elsősorban azok számára akik CPANEL-es tárhellyel rendelkeznek. Remélem, azok is hasznosnak fogják találni, akiknek másfajta tárhelyük van.

Abból indulunk ki, hogy a Drupal tárhelyed és a domainneved megvan. Én egy aldomaint hoztam létre d7.internode.hu néven. Ezen felül le kell tölteni a gépedre a drupal.org webhelyről a legfrisebb Drupal 7 verziót (rc4 a bejegyzés írásakor).

Első lépésben belépünk a CPANEL felületre és a File Managerben feltöltjük a megfelelő helyre az előbb letöltött drupal tömörítményt. Ki lehetne csomagolni saját gépen is, ftp-vel felmásolgatni, de az túl sokáig tart. Egyszerűbb a szerveren kicsomagolni.

CPANEL felület - fájlkezelő | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

A CPANEL tárhelyek egyik tulajdonsága, hogy a fő domaint mindig a public_html könyvtárba teszi. Ezért ide lépjünk be mi is a public_html könyvtárba és a File Manager Uploadjával töltsük fel a Drupal 7-es csomagot.

Feltöltés után | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Ezután ki kell csomagolni. Jelöljük ki a fájlt, majd az Extract gomb segítségével bontsuk ki a tömörítményt. Alapértelmezésben oda bontja ki, ahol éppen állunk a könyvtárstuktúrában.

Kicsomagolás | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

A Drupal 7-es egy drupal-7(-rc4) könyvtárba kerül. Ez nem jó, mindent egy szinttel feljebb kell mozgatni. Jelöljönk ki mindent a drupal könyvtárból, majd húzd-és-vondd egérművelet segítségével mindent tegyünk bele a public_html könyvtárba. Akkor jó, ha a drupal könyvtára üres lesz.

Átmozgatás | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Az átmozgatás A Move File paranccsal is lehetséges:

Átmozgatás | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Ha minden rendben, akkor a .htaccess és az index.php a public_html könyvtárban van, illetve néhány könyvtár van még a public_html alatt. A drupal könyvtárra nincs már szükség, le szabad törölni. :)

Kezdhetjük | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Ezután a böngészőnket a domainünk felé irányítjuk (d7.internode.hu). Ha mindent jól csináltunk, valami hasonló kép fogad. Válasszuk a standard telepítést.

Telepítés első lépése | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Alapértelmezetten a Drupal nem beszél jól magyarul, ezért le kell tölteni a magyar fordításokat tartalmazó fájlt a telepítőben megjelenő hivatkozásra kattintva. Valószínű, hogy a napokban a fordítás állapota frissülni fog.

Magyarítás letöltése | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

A fordítás szövegeit a letöltött .po végű fájl tartalmazza. Ezt be kell másolni a drupal megfelelő alkönyvtárába, a public_html/profiles/standard/translations-be.

Magyarítás feltöltése | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Ezután a telepítési képernyőt frissítve már ki tudjuk választani a magyar nyelvet.

A telepítés nyelve magyar | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

A következő lépésben szükségünk lesz adatbázisra. Hozzuk létre a cpanel felületen. Gyakorlatlanabb felhasználóknak a MySQL Database Wizard használatát javaslom.

Varázsló | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Először az adatbázis nevét kell megadni. Legyen egyszerűen db. A d7intern_ előtagot a rendszer fűzi hozzá a névhez.

Adatbázis neve | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

A következő lépésben egy felhasználót kell létrehozni. A jelszót én generáltatni szoktam, jó erőset. Mindenesetre, jegyezd meg szépen (írd fel egy papírra, ha nem használsz jelszó kezelő programot), mert a telepítéshez szükséged lesz rá.

Adatbázis felhasználó | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Ezután a felhasználónak biztosítjuk azokat a jogokat, amelyek szükségesek az adatbázis kezeléséhez. Adjuk meg mindet.

Adatbázis jogok | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Figyeljünk rá, hogy a rendszer egy előtagot, a cpanel felhasználó nevet, d7intern_ az én esetemben, fűz hozzá az általunk létrehozott adatbázis és felhasználó nevéhez is.

Minden adatunk megvan, folyatódhat a telepítés:

Adatbázis beállítása | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Ha mindent jól csináltunk eddig, akkor a Drupal 7 rendben települ. Amikor a Webhely beállításaihoz ér, akkor meg kell adni a webhely nevét, az admin felhasználó nevét, e-mail címét, jelszavát, valamit az országot kell kiválasztani, és az időzónát.

A sikeres telepítés végén valami hasonló kép fogad:

Kész! | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

A következő lépésben már csak az időzítőt kell beállítani. Az időzítő intézi el azokat a karbantartási, felügyeleti feladatokat, amelyek a rendszer működéséhez szükségesek - levelek elküldése, frissítések keresése, mentések készítése, stb. Fontos, hogy bizonyos időközönkét lefusson az időzítő és a hozzá kapcsolt feladatok is.

A Drupal 7 tartalmaz egy időzítőt, amit a felhasználói aktivitás vezényel (hasonló a poormanscronhoz). A tárhelyeken általában van lehetőség a szerver időzítőjének használatára, ezért most az még beállítjuk.

A drupal rendszereken az időzítőt a cron.php meghívásával lehet futtatni. A Drupal 7 már jobban figyel a biztonságra, ezért egy egyedi kulcsot is meg kell adni a futtatáshoz. Az egyedi kulcsot a Jelentések menüben, majd az Állapot jelentések alatt találjuk meg. A drupal mutatja a teljes hivatkozást, amit meg kell hívni.

Cron key | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

A CPANEL Cron jobs beállításoknál ez az hivatkozást kell megadni. Ha ott vagyunk, akkor egy e-mail címet is adjunk meg arra az esetre, ha az időzítő üzenni szeretne valamit (általában, ha nem sikerül futtatni valamit). Az időzítő elég ha óránként egyszer indul el.

Cron beállítás | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Én a wget programot használtam az időzítő meghívására wget -O - -q -t 1 http://ateljeshivatkozásésakulcs. A fenti beállítás minden óra 0 perckor letölti a webhely cron.php-ját.

Nincs más hátra, mint a Drupal 7 eredeti időzítőjének a kikapcsolása a Beállítások menüben az Időzítő pont alatt. Állítsuk a „Soha” értékre, mivel az előbb már beállítottunk egy sokkal pontosabb időzítőt.

Időzítő kikapcsolás | Drupal 7 telepítése CPANEL tárhelyre

Az egész telepítés 15-20 percet vesz igénybe (ellenben a telepítésről a blogolás két óránál is többet... :) ).

Sok sikert mindenkinek!

Hozzászólások

EdgarPE képe

A drupal fájlok kicsomagolása

A drupal fájlok kicsomagolása és átmásolása után a jogosultsági beállításokat nem kell átállítani? A webszerver felhasználójának (pl. www-data) olvasási joga kell legyen a fájlokra de nem szerencsés ha írási joga is van. Ezt hogy lehet beállítani a CPANEL-ben?

 
Den képe

Szerencsére nem. Ezért is

Szerencsére nem. Ezért is (többek között) használunk fastcgi-s php futtatást, mert a php a felhasználó nevében fut. A fenti példában a d7intern nevű juzer nevében.

Nincs semmi szórakozás a www-data-val. Ugyanis semmi közünk hozzá. Minden fájl az enyém! :D

 
EdgarPE képe

Ettől még kérdés a kérdés,

Ettől még kérdés a kérdés, mégpedig az hogy a futó php scriptnek a sites/default/files/* könyvtárakat és fájlokat kell tudnia írni és törölni, míg az ezen kívülieket nem. Ezt lehet állítani CPANEL-el?

 
Den képe

Olyan ez mint minden unix

Olyan ez mint minden unix rendszer. Én lépek be, én másolok fel, én hozom létre. Minden file, könyvtár az enyém. A sites/default/files alatt is minden az én tulajdonomban van. Így, írni is tudom.

Egy jól beállított rendszernél semmit nem kell csinálni a jogosultságokkal, mert azok alapértelmezetten jól vannak beállítva.

Keressél, adok teszt hozzáférést és meggyődődhetsz magad róla.

 
Anonymous képe

Az lehet, hogy max. 15-20

Az lehet, hogy max. 15-20 perc a telepítés, és az is lehet, hogy két óráig tartott begépelni, nade a szövegből már most is kiderült, hogy jó pár szívás "be van építve" a telepítőbe, ezek elkerülése csak ilyen leírásokkal oldható meg.
Szóval, egyszeri két órai begépelés nyilván megelőzött pár órás káromkodást és újratelepítést, amit el lehet kerülni, így marketing célból azt is oda lehetne írni, hány órás "szívás" elkerülését szolgálta ez a két órás tevékenység - mások számára. :-))

 
Gorduin képe

Probléma mente telepítés után

Probléma mente telepítés után az alábbi hibaüzenetből kapok minimum 2-t minden egyes frissítésnél?

"A megadott temporary://filec0Bfv1 fájl nem másolható, mert a célkönyvtár nincs megfelelően beállítva. Ez a fájlok vagy könyvtárak jogosultsági problémáinak esetében gyakran előfordul. További információ a rendszernaplóban található."

Maga a file név változik, de a hiba megmarad.

Tudtok-e valami ötletet arra, hogy hogyan tüntessem el?

 
Den képe

Néhány ingyenes tárhelynél,

Néhány ingyenes tárhelynél, ahol mindenféle barkács trükköt alkalmaznak, előfordul. Nem fog menni másképp, rendes tárhelyet kell keresni.

 
Anonymous képe

Tisztelt cím nekem az a bajom

Tisztelt cím
nekem az a bajom hogy nem enged a cpaneles tárhelyem létrehozni adatbázist mit tegyek?
köszönettel Kovács Zoltán

 
Den képe

kb. 1000 szolgáltató van.

kb. 1000 szolgáltató van. Keress másikat. Vagy keress meg.

 
nagyrobim képe

köszi!

köszi!

 
voross képe

Jó és hasznos leírás, minden

Jó és hasznos leírás,
minden működött, szuperhasznos, nagyon köszönöm!

 

Hozzászólás

A mező tartalma nem nyilvános. If you have a Gravatar account associated with the e-mail address you provide, it will be used to display your avatar.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • Engedélyezett HTML jelölők: <a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd> <span> <div>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

További információ a formázási lehetőségekről

 
 
 

Friss bejegyzések

Drupal 7 és a képek

Drupal 7 képek kezelése
18 hozzászólás

A Drupal kereső doboz átalakítása és a tanulság

Drupal kereső doboz, theme developer, nagyító, gyors ps munka
8 hozzászólás

Avatarfotók a táborból

Üres és kihalt a tábor helyszíne
4 hozzászólás